My wonderful world....
Yus Fida
[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Saturday, 11-Apr-2009 16:18 Email | Share | | Bookmark
Been there...done that! Part 4

Maaf yer....for the closing entry part jln2 ke Bandung ni lewat skit diupdate. Hari2 terakhir berada disini...terasa mcm x puaihh hati lagi. Sebabnya masih ada a few place yg x sempat nk pegi. Sblm nk pjg2 citer lagi...jom layan dulu piccas yg ada ni...

1. At Rumah MODE...


Kata orang, ni adalah FOS tempat wajib pegi. For me, bila dah abiskan masa dlm 2 jam kat sini, yg byk dicapai hylah baju2 for my Inas. Mmg baju kanak2 la yg paling comei kiut miut yg ada dan harganya sungguh mengancam pejam mata amik n bayor je la... . Landskap di sekita FOS ni mmg sunguh cantikk bangat...sbb dtg mlm, x dapek nk captured landskap tu betul2..( sbb guna camera murohh, gitu lah.. )



2. FOS sekitar Jalan Dago


Ni masa last day here...flight balik kul 5:15pm, dapat check out hotel kul 3 pm..so aft breakfast apa lagi, sempat lagi kluar jamu mata n abiskan lagi saki baki RUPIAH yg tinggal for finish up my shopping list... . Bertambah2 lagi baju for my Inas ( ibu niat jugak nk terus spend utk raya..x salahkan..) n also capai for my lovely niece n nephew ( mmg selalu x lupa kat depa berdua sbbnya ibu depa pun slalu x lupa kat my Inas kalau beli apa shj utk anak2 dia..). For me ada la capai baju biasa2 jer..(opss, baju tido cantik2 juga disini...berkenaan sungguh daku.. ). Hubby lak mmg rambang mata with t-shirt branded here...rembat la 2-3 helai T-shirt POLO

3. Toko Rabbani


Dah abis round kat FOS Jln Dago tu...naik keta kuda ni. Owhh, my Inas sungguh excited dapat naik keta tunggangan kuda ni. 25000rph dlm jarak 1 km rasanya. Ok lah kan...merasa juga..kalo kat Mesia rasa2nya x merasa nk naik..kat sini x de org kenal kata hubby

Toko (rujuk piccas at FOS diatas) ni excelli khas utk pakaian ala2 muslim/muslimah...koleksi tudung, jubah, telekung n baju ada disini. Dapat juga saya 3-4 tudung yg ala2 fesyen skrg tu...murah dan memang murahh...kalau sesiapa yg ada plan for business, mmg sesuai dtg berborong kat sini


4. At airport..babai Bandung

Dah ready kat airport. Ni masa tunggu turn nk check in. Cuaca skrg sungguh tidak baik. Hujan lebat n kilat sabung menyabung ni...mmg confirm ths time flight delay lagi... , dh prepared mental excelli...what to do..itulah AirAsia..everyone can fly...


Dtg with hy 2 beg kecik..hala balik tgk la tuh....waduhh!...mmg teruja la dtg Bandung nih....pokai dahh..


Kesimpulannya..utk trip jln2 kali ni..kunjungan ke Bandung, Indonesia...

1. Heaven for shopping lovers...
2. Sgt byk hasil especially dlm bidang pertanian..tapi, pembangunan msh kurang utk pembelaan rakyat2 mereka...
3. Org tempatan mereka..SGT BAIK, suka membantu...( pelik juga kan.., biasanya kalau kat tempat kita, sgt takut dengan org2 I***N ni..byk kes kan?..but sampai sana....baik2 saja orgnya..)
4. Sungguh simpati dengan nasib2 rakyat miskin disana, mengemis tidak kira tempat dan tidak kira pada siapa..especially kita org luar...- lihat dan amati piccas dibawah....



saya abadikan this 'truly potrait' dlm koleksi saya...supaya sentiasa saya diingatkan dgn 'kesusahan' orang lain....

5. Sgt MERIAH with bunyi-bunyian HON...mcm x de sgt undang2 jalanraya...tapi mcm x de berlaku pun accident..
6. Pejam mata buat tatau jer utk tmpt2 yg x dpt jengah seperti :
- teringin sgt nk wat SPA...murah giler n rasa lainnya treatment sini, but langsung rs x de masa
utk itu..lbh pentingkan utk shopping2 jer..., bila nk balik barulah rs rginya....
- x sempat ke FOS NATURAL, kedai yg ada jual baju2 utk keja...rugi woo...
- juga x sempat ke Toko Dynaz, also kedai yg jual handbag branded....


So, kalau umur panjang n murah rezki..MEMANG nk dtg lagi ke BANDUNG ni.....kalau jd acara tahunan best jugak...( Umpphh, melampau kan... )

Quote:
These are the days..that you wil remember....


Tuesday, 7-Apr-2009 16:46 Email | Share | | Bookmark
Today's menu...

Salam kawan2 fp ku semua..kali ni nk break jap from my continuos entry psl jln2 kat Bandung tu. Ni kira iklan la jap....

Mlm ni mcm x de mood sgt nk masak. Bukannya apa, lgpun kan tiap2 hr msk kira mcm penat la jugak duk mikir menu....so, hr ni tanya hubby kita nk makan apa yer for dinner?....belum sempat hubby jwb saya dah mencelah..."apa kata kita makan burger nakk?...kita buat la ikut stail sendiri...."...n yesss, hubby angguk dan menyokong sepenuhnya.... . Saya tgk dlm fridge ada ayam segera tu...( tah apa nama, tetiba lupa la paket tu apa brand) n ada buah anggur yg beli ptg semalam. So, saya touch up kan menunya jadi la sepertinya ini.....

Dannn...inilah hasilnya. Kira puas hati la makan sbb sendiri yg buatkan...sampaikan hubby tanya, "boleh muat ke masuk mulut ni?..."...



Buah cempedak tu my mum lak bagi katanya ada sedara kasik. Dan pisang tu...mmg sentiasa ada kat umah sbb my lovely Inas suka sgt makan pisang...bagus la kan untuk mudah lawas perut.



Alhamdulillah, ada rezki kami malam ni...cukup kenyang untuk dinner mlm ni.





Dan, ini pulak...antara my favorite koleksi pinggan mangkuk kaler putih. Pantang jumpa ada jual kat mana2, x kira mahal murah...apa bentuk sekalipun...i'll beli n guna la especially when had makan2 with my hubby...sajer je la kan nk juga masa mkn tu mata sedap memandang...sbbnya, makan kat umah pun mestilah boleh ada feel mcm makan kat luar kan...mcm hubby slalu duk usik -> " makan guna pinggan/mangkuk ni boleh kenyang terlebih ker?...huhuhuhuhuhu apa saja lah yangggg.....

Quote:
Nantikan last part entry percutian di Bandung okehh....muahhh!, thanks all my dear frens....


Wednesday, 1-Apr-2009 15:56 Email | Share | | Bookmark
Been there...done that! Part 3

I shop, therefore i am.....

Date : 20 Mac 09
Shopping agenda..


20 Mac 09- At Pasar Baru...



Tempat pertama kami redah, rupanya x jauh dr hotel yg kami stay tu...just 5 min je rsnya so sbb amik cab from hotel kenalah caj 20000rph ( RM6) satu cab. Hr ni start kami kemana2 with cab. Perlu diingatkan, hanya bole percaya dengan cab "Blue Bird" jer...ikut meter dan drivernya sgt menghormati penumpang.

Konon nk kejap je kat Pasar Baru ni...tapi bila sampai...mmg rambang mata dibuatnya. Kat sini tempat utk memborong kebaya, kain pasang n also telekung yg mcm2 ada....kalau kat Mesi telekung jenis 'cotton paris' tu dlm RM200++ la (thanks to Kak Ila for the infomer abt tis Pasar Baru..)..but kat sini mmg surprise giler la...leh dapat dlm RM70-RM80 jer..murah sgt kan....i like..i like.... . So personally, capai for my self 2-3psg telekung yg cantik




Saya sempat la jugak rembat kain for the whole family purposely or Hari Raya 09 nnt. Mmg Raya lambat lagi..but x salahkan saya berbelanja dulu apabila berkesempatan jumpa dengan harga yang begitu 'mendebarkan' sebegini... . Tahun2 sudah...kalau saya berabis utk raya for the whole family...mmg abis juga dlm RM600++ kut...but in here...i bought all the members in family kain (kain pasang for lady n kain baju melayu for men) for baju raya ( this time theme green clor..opsss!, dah terbagi tau lak... ) dapat la RM400++, kira dah dpt jimat RM200, byk jugak kan jimatnya?


thanks a lot to hubby n my abah sbb sudi melayan kami menyopping...

Kami lunch di food court Pasar Baru, rata2 memang jumpa menu yang mcm dlm pics dibwh ni..Excelli Sup B***** tu ialah sup tulang rasanya...., amacam, rasa ada selera tak nk try?..




Jeng..jeng..jeng...Inilah hasilnya d Pasar Baru sahaja... ( mujur gak plastik kaler hitam...so x ler nmpk terang2 sgt apa benda la kami beli....

20 Mac 09- At Ciba Duyut



Ermmm....At here mmg sungguh"meletihkan"...rupanya agak jauh nk sampai kesini ( mungkin rs jauh sbb pegi time 'sesak'...jalan jam sbb time balik keja disini. Fro hotel, amik cab kena 40000rph(RM12++), lebih setengah jam jugak la nk boleh ke sampai. Kawasan ni agak kurang maju sikit la lot kedainya...x mcm kat area FOS di centre town. Cuma yang bagus disini, barangan kulitnya mmg kelihatan bagus dan agaknya mmg murah bangat. Hopefully, apa yang kami beli ni berbalaoi la dgn kualitinya....Excelli, purposely kami kesini utk melayan my hubby n abah shopping lak setelah mereka berdua dgn setianya melayan kami kat Pasar Baru tadi.

Hubby sempat rembat kasut, sandal, wallet kulit..nk jugak belt tp x de design lak yg berkenaan di hati. Same goes for my abah....( mmg beza la layan pompuan ngan lelaki shopping, pompuan amik masa lama tuk memilih...lelaki kejap jer.. )

21 Mac 09 - Paris Van Java mall


Abah x de shopping apa kat sini...just posing2 n duk layan my Inas je, thanks abah....



Kami kesini awal2 pagi lagi..mall belum bukak kami dah sampai. Owhh, rupanya Bandung pun ada jugak SOGO nya. Saya mmg peminat SOGO , so mmg abis la round seme kat sini...Saya n my mum rembat lak purse kat sini....Excelli, purosely kesini sbb hubby nk dptkan jeans Levis original yg harganya lebih kurang 2/3 lg murahya drpd harga di Mesia. Apa lagi..saya bg chance kat dia duk menilik jeans Levis tu...hubby rembat la 3 psg yg harganya br mencecah 1.4juta rph ( RM440++), x pecaya kan?..but uols must believe me when i saying thiss..... . Hubby capai gak 2 psg t-shirt Polo.Saya lak turns utk layan myInas, puas menungu ayahnya bershopping..sampai tertido anak ibu ni..sian Inas...

Pastu kami lunch di KFC sini....



KFC disini pakej menunya lain. Tiada kentang putar dan sayur kubis tu...diberi ayam dan nasi sekepal...pelik la bg kita tapi bagi depa mmg sedapp sgt. rasanya rempah ayamnya pun ali sikt. Kami bedal jer...alhamdulilah, rezeki juga...

Lepas tu...hubby decide nk balik hotel dulu with my Inas sbb my Inas dah mcm x de mood...nak tido n dh start marah2 dh dia. So, just me, mama n abah je la meneruskan agenda menyopping ni...Let's see...hv to finish my shopping listt...huhuhuhuhu .


21 Mac 09 - At Toko Tas Elizabeth

Toko tas ni tempat jual handbag. 7 tingkat tingginya. Yang berkenan di hati dapat la 2 h/bag n satu beg galas. Mama beli purse again here...this time jumpa purse kulit. Lps tu...nk balik payah lak nk dptkan cab..hujan lak tu kami pun dgn selambanya lepak la dulu kat luar.....



21 Mac 09 - FOS at Jln Riau

tgk jam masih awal lagi, br kul 3pm....so kami decide pi FOS area ni lak...nk shopping bj for my niece n nephew...n also for my Inas juga..( sama la niat, shopping for Raya terus...ok kan?)


FOS disini mmg cantik..bagai shopping didalam taman yg indah rasanya....



Rasa nk stop this entry here....insyallah to be continue..x abis lagi entry shopping nih.... , Harap x de yg jemu with my story n piccas yg i tempek ni...thanks very much frens...

Quote:
"If shopping is wrong..i don't want to be right..."





Monday, 30-Mar-2009 15:44 Email | Share | | Bookmark
Been there...done that! Part 2





Ada lagi pics semasa berjalan2 sekitar gerai at Tangkuban Perahu. Entry lepas lupa lak saya nk citer pasal penjual jalanan disini. Dari mula kita sampai sampai sehinga la dah nak balik...depa2 ni sgt setia duk mengekor kita untuk mempengaruhi kita membeli barangan mereka. Personally saya rasa brg2 jualan diatas ni sgt mahal..sampaikan my kawan Isa mengajar kami utk tawar terus sampai separuh harga dan kami diajar untuk menyebut..."Punten akk ( permisi)"

Day 2- 19 Mac09: - at Hot Spring Sari Ater ( Kolam Air Panas ), Bandung and Dinner at Restoran Sindang Reret

Selepas dah puas menikmati indahnya alam at Tangkuban Perahu, jam menunjukkan hampir ke pukul 12pm...kami dibawa oleh Pak Darsor turun kebwh sikit iaitu ke destinasi seterusnya..Kolam Air Panas Sari Ater. Mengikut cerita...air panas yang ada disini adalah yang mengalir terus drpd gunung dan sungguh byk khasiatnya...Mmg pun kami dah awal2 lg bersedia membawa bekal baju persalinan utk berendam disini.





Sebelum ready utk berendam..kami jalan2 disekitar kawasan disini. Sungguh cantik landskap disini dan ada kolam buatan yang membenarkan kita berendam kaki disetiap aliran air dan kolam air panas ini. Hubby mmg favorite dia...suka menguyah, so berenti jap kat sini utk beli ole olenya... .


Manisan dodol pelbagai perisa....durian, strawberry, oren....

Selepas tu, kami mengalas perut dulu disini...amacam?...ada selera tak... . tapi kami rs makan disini mahal la....kira2 170000rph (rm55), it's just kami order msg2 nasi goreng mcm dibwh nun...





Lepas tu kami amik peluang untuk berendam dikolam. Ini dikira kawasan private sbb nk msk berendam di kolam ini kena bayar. Kalau tak silap, 70rph bagi kami org, my Inas free x kena bayo. Saya rasa x dpt nk upload byk2 gambo disekitar kolam ni sbb...ermm...rasanya macam kategori 18PL jer...dah namanya kawasan private,kat sini mmg ada pelancong luar mcm kami ni yang kategori 18PL...x yah la upload sini yer...





Lama juga kami disini....my abah siap massage jg dgn bayaran 50rph bagi 45 min, sgt murah....At 4pm, kami bersiap utk balik...Pak Darsor supir kami tu membawa kami balik ke centre town mengikut jln kampung. Mmg rasa mcm jauh sikit but at least boleh buat terapi mata sbb disini..Bandung merupakan tempat yang kaya dengan hasil pertanian. Setiap inci tanah yang ada tidak disia-siakan.


Bandung from the hill.....sangat padat with rumah dan hasil tani...

Sampai centre town, sempat la jln2 ke FOS di Jln Dago. Entry utk shopping saya hold dulu..... . Aft that, near 9pm...kami dibawa Pak Darsor dinner di Restoran Sindang Reret....i love this restoran...cantik...selesa dan all the foodies bleh tahan sedapnya, walaupun kami mmg sgt berhati2 dengan pemilihan makanan disini....penat la jugak pelayan disini nk explain kat kami tentang makanan depa ni...




jemput makan...all the foodies ready at near 10pm..apalagi, bila makanan sampai je kami msg2 terus laju je menyudu....

Sampai ke hari..kami masih duk konfius , Ikan Garumi tu ikan apa erkk sebenarnya?...my mum kata ikan talapia..but my kwn Awin yg kat sana kata ikan Mas....mana satu yg betul tah?....mlm ni dinner it's took just 190000rph ( lbh kurang rm60 ++)....kira murah la...

Lps tu dihantar balik ke hotel.....penat dan terus kabommm msg2 zzzzzz....


Inilah Pak Darsor..supir yang sgt baik dan setia melayan kami..terima kasih yer pakkk....

Entry bagi day seterusnya...bermula la episod shopping menyopping.....sabar yer

Quote:
owhh yer...sewa transport with supir seharian ni ialah 450000rph ( rm140) + 75000 ( rm25) utk tiket masuk ke tangkuban perahu + 72000 ( rm22)....itu kos wajib utk ketempat2 ini...


Friday, 27-Mar-2009 15:53 Email | Share | | Bookmark
Every mile a memory...been there, done that!..-Part I

Lokasi : Bandung, Indonesia
Tarikh : 18Mac-22Mac 09

Day 1 : Flying with AirAsia - now everyone can fly.....





hubby with my parents..

Fuhh, what a crowded of people there at LCCT. Maklum la minggu cuti skolah kan so ramai sgt2 yg plan utk pi holiday with family...As always, perkara yg mesti biasa dgr psl AirAsia ni is about - delay flight...ermm, terkena lagi kami kali ni, hampir sejam lebih jugak la..suppose flight 3:40pm but delay to 5:00pm br ada announce utk msk. Apalagi, dpt tgk la pelbagai ragam manusia kat sini yg dh rimas menunggu termasuk la my Inas....saborr je la....apa2 pun, saya tetap penumpang setia AirAsia since 2005 lagi..


Bandung from the sky...maaf kualiti gambo kurang memuaskan




sempat lagi berposing2....

Sampai kat Airport Bandara Hussein Sastranagara Bandung hr dah hampir ke senja. Waktu disana awal satu jam dr time kita. Aduh...airportnya kecik jer n x de sistem sgt. Nak tunggu luggage pun pakai main jerit2 nama jer... ..Aft dh dpt all luggage, dh nmpk dah supir yang awal2 lg sy dh book thru email duk pegang sign yg ada nama hubby ( tqvm to mamasya for assist me alot with a kind of information). Terus tuju ke Anston Hotel and Residence, x jauh dr airport, it's took just 15 min jer. Kami amik apartment hotel 2 bedrooms.




Cantik hotel ni...yg penting selesa buat kami. Aft rest 1 jam, kuar for dinner at Rest Simpang Raya, masakan nasi padang. Sbb br je sampai kan, so kami x kisah dibawa mkn kat mana2 asalkan ada selera utk makan.... ( entry menu akan menyusul kemudian..). boleh bagi just 3 bintang je tuk restoran ni.Lepas tu blk hotel n rest. Transport hr ni total semua 230000rph = RM70 lebih kurang,agak mahal kata my kawan sbb it's just 4jam jer...

Day 2 : Lokasi : Tangkuban Perahu



Hari ni kami decide sewa kereta lagi utk the whole day atas nasihat my kawan yg ada kat sana ( tqvm to Isa dan Awin yg byk memberi info utk bergerak disana). Perjalanan ke gunung kawah berapi ni amik masa dlm 45 min juga..dapat tgk life org2 kat sini sepanjang perjalanan ke puncak sana. Menarik juga...but lbh kurang 15min b4 sampai atas, jln sgt teruk...berlubang2..mmg boleh jadi pening..Dan akhirnya sampai..alhamdulilah....information daripada supir kami, Pak Darsor tentang tempat ni ialah menganai kisah kasih sayang antara ibu dan anak...asyikk sekali kami mendengar antara faham dengan tak faham..




kasik chance kat hubby bergaya sakan with riding horse....

Lokasi seterusnya, selepas di Tangkuban Perahu ni agak menarik juga....apa ya?..tunggu next entry ehh....

Quote:
Maaf lmbat skit tuk update entry bercuti ni, excelli bila dh selamat balik...saya x sihat, demam + batuk2 n dapat MC for 2 hari....sms disana, 3 hr pertama cuaca panas yg agak terik ( dikira baik for those yg nk bershopping n gerak sana-sini) dan 2 hr slpsnya pulak hujan lebat selebat2nya...mmg haru dibuatnya...than bila msk keja smula, biasa la aft cuti lama skit...ada a few keja yg perlu didahulukan...




[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net