My wonderful world....
Yus Fida
[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Friday, 6-Feb-2009 16:03 Email | Share | | Bookmark
My day...

Kali ni nk share abt the story in 1st wk Februari ni...Xde apa yg menarik sgt, tp terasa jua nk berciter.

ISNIN
As usual, liat skit nk bangun gi keja setelah dpt pulun lebih sikit tido ms weekends. Tapi, demi komitmen dan t/jawab.akhirnya sampai gak kat opis dgn jayanya....tak lambat dan cukup bertenang...hehehehe, bukannya apa ckp mcm tu....excelli kena tunjuk teladan yg baik pd student agar x msk lmbt ke kelas... . Oh yer..this semester, my timetable is cukup menduga...everyday my 1st class start on 8:30am..mula2 ms tgk timetable ni rs mcm darah nk naik jer....but, hv to calm n cool....it's challenge for me.. ....( nk sedapkan ht sendiri sebenornya... ). Had attend short meeting 2day n alhamdulilah keja hr ni beres. Sajer nk tempek pic my ofis....


Dah hampir 7 thn rupanya saya bekerja disini..alhamdulilah, rezeki MASIH DISINI....

Dapat balik umah on time dan ready prepare for dinner.


Hr ni selera nk hirup sup sayur bayam. Hubby lak suka lawan sup ni ngan ikan selar kuning goreng garing...cicah ngan sambal belcan...slurpppp....

SELASA
Keja hr ni alhamdulillah, siapp...walaupun dpt a very short notice psl penghantran soklan Test 1 hr esok..biasanya bila mcm ni...saya dan kwn2 ofis mmg akan jadi "riuh rendah" utk ilangkan stress kut....


cth memo yg biasa diterima atas meja...tapi ni stail kasik memo dulu2, now dah tukar dah...seme memo thru email....ke arah paperless la katakan...

so, dah bgtau awal2 kat hubby hr ni blk lmbt sikit dan kebetulan nk ke umah my mom..tido sana so dinner for sure kat sana...n kredit for 2day x yah pk psl nk masak apa for dinner....pulun siapkan soklan Test dan sharp 5:30pm saya balik...biasanya kalo balik keja lewat drpd waktu biasa, saya mmg kepenatan yg teramat sgt..

Terima kasih mama sbb masakkan dinner utk kami. Tapi satu hal yg dah jadi tabiat saya...kalo tido kat umah parents, mesti nk pekena tomyam vs milo ais kat kedai x jauh drpd umah mama. Biasanya saya akan ajak / paksa hubby utk memenuhi keinginan tu slps pukul 10pm keatas...peram my Inas tido dulu dan berkepit with internet / laptop jap, so mlm ni tido lewat lagi...esok mesti kalut skit ni..., nk amik langkah selamat, balik dr pekena tomyam vs milo as tu, terus lak iron baju....bila siap tgk jam dah kul 1am...waaaaaaaaaa....

RABU
Hr ni hubby htr pi keja. Pastu htr my Inas lak..mcm biasa, kalo tido kat umah my mom mood Inas pg2 cenggini biasanya x begitu baik. X puas main n tido ngan atuk dan tukmanya agaknya...My Inas kalo tido sini, mlm mesti tido with her atuk n tukma...so ibu dan ayah leh la bersenang lenang skit..... .

After work, pi minum ptg kat Warung Pak Su at Tanjung Lumpur. Ni satu lagi tempat makan favorite kami...mcm2 ada dah harganya sgt berpatutan. Paling mengecurkan air liur dgn kerangupan sotong/udang/ikan celup tepungnya (gambo x de la pulak....). Pastu b4 nk fetch my Inas, kami pi shopping brg dapur basah...beli ikan 2/3 jenis serba 2 ekor (cukup la utk kami 3 beranak), udang sotong, sayur2 utk cukup stok sampai hujung minggu....balik umah saya "bersilat" di dapur hampir 2 jam dan inilah hasilnya.....teringin nk makan laksa lemak terengganu...


Ulamnya mcm x kena...belasah je la sbb x cukup bahan....

pastu, sure penat sgt.....tapi x tido awal gak..mesti gatal je tangan nk bukak jugak PC dan jengah internet.... . Dah msk bilik nmpak lak novel tepi bantal...baca skit 2/3 ms..Tgk jam dah near 12am....tido lambat lagi...


layannn.... ( novel ni dah msk 2 bln x abis2 lagi baca.... )

KHAMIS
Hr ni byk luang masa dgn students. Biasa mcm ni la..sbb next week depa nk exam...Mcm2 peel depa ni...kena la byk2 sabor...kalo idak, mcm ada sorg kawan opis hr ni..Omei aka Aini -> duk mencari panadol sbb dh hampir migrain tahan geram kat students...hehehe, ni perkara biasa...kena byk2 bersabar....Sambil2 tu , saya sempat gak layan wat scrapping. Mcm ni la saya...kalo ada byk keja kat ofis...saya akan cuba layan utk rileks kan kepala dgn "buat apa yang saya suka"..insyallah, x la rs berat sgt kepala ( LO tu saya nk upload next entry okehh..)

Balik keja on time, sampai umah capai paip air tuk siram2 pokok2 bunga dan tanaman kat blkg umah dulu,


ingat lagi tak piccas my mini garden ni mcm dlm entry saya yg lepas2....

masuk umah terus "bersilat" lagi kat dapur...



aft dinner sessi melipat kain lak...my Inas mcm muncung je hr ni sbb x byk layan dia...sian dia, nk paksa mata tido awal...buat2 bc novel lagi...akhirnya terlelap kut setelah jam menunjukkan dah kul 11:15pm rupanya.....

JUMAAT
Biasanya feeling hr jumaat ni lain sikit...happy terlebih sbb hr ni dah last day for weekdays. Plan nk balik umah jap this lunch hour....tunggu hubby balik semayang jumaat than lunch ngan dia kat port Batu Hitam yang hanya sejengkal daripada umah kami....sambil mkn sambil duk layan angin sepoi2 bahasa tepi pantai....chewahhh!, sempat lagi...



pastu msk keja balik..siapkan skit keja buat plan utk next week punya workload. Balik kul 5:15pm hr ni....sampai umah kabommmmm.... tertido kepenatan kul 7:20pm tersedar mula la kelam kabut....hubby lak tak kejutkan sbb katanya sian tgk mcm saya penat sgt...ishhh!, kalut mandi bersihkan diri dan masuk dapur for prepare dinner....


Menu Gulai Udang..

dan kali ni sambil masak sambil basuh kain (washing machine..tekan je la punat....huhuhu )....sambil lak mulut duk bising layan My Inas. Hubby tg duk basuh keta kat porch luar. Siap dinner, saya iron baju utk 5 hr keja next week....biasa buat keja ironing ni sunday,tapi esok lusa...dah ada mcm plan in my mind...(hikhikhik...hubby tatau lagi ni.. )


Apsal hanger tu x sama kaler erkk?....

Sampai la skrg sy duk ngadap pc / intenet lagi ni..jam dh near 1:15am..


nmpk tak kat taskbar tu , entry fp siapa yg sy tgh duk visit.....

my Inas ayah dia dah peramkan tido..now, my hubby duk ngadap tv lagi....ermm..,ckp psl tv..perasan tak dalam diari 5 hr sy ni x de satu pun saya citer psl sy ngadap tv?..betul la..., saya bukannya hantu tgk tv..kdg2. weekend je duk kejap2 dpn tv....kan saya dah bgtau details dlm tag yg diberikan oleh kak baayah tu -> "kalau nak tgk saya duk tak diam..adalah ketika saya dirumah..."...

Esok boley la bangun lambat skit....cdng nk wat keja house cleaning esok...tp tatau la jadik ke tak plan ni....huhuhuhuhu,tunggu dan lihat k.....



Quote:
Kenapa hr ni entry sy pjg sgt?.. , Ermmmm...penah dgr tak org kata...."kalau ada rs tak selesa dlm diri kita..berceritalah...luahkan..jgn dipendam....., so beginilah saya hr ni....jdkan my lovely FP sebagai tapak utk bercerita..sepatutnya entry 'blog' lg sesuai kan?..( tapi..psl apa saya rs tak selesa....ermm, hanya diri sendiri yang tahu......"..... ...well, kwn2 di FP sungguh menghiburkan, walau kita frens without faces, tp r/ship tu sgt kuat kan..?..terima kasih dan sayang anda semua....


Monday, 2-Feb-2009 15:03 Email | Share | | Bookmark
Something to share.....

Salam semua....nk tumpang tempek iklan kat sini jap!...
Sedikit info berguna untuk dikongsi...

Seminar Perancangan Kewangan Peribadi dan Bebas Hutang

Tarikh : 21 Februari 09
Tempat : Kolej Shahputra, Kuantan
Masa : 2:30pm - 7:00pm
Bayaran : RM100 seorang (jamuan minum petang disediakan)
Speaker : Encik Aziz Ibrahim CFP
Hubungi : 0199524789/yusnazy@yahoo.com - En Yusnazre (Pengarah Bengkel AzizCFP) untuk
maklumat lanjut pendaftaran



atau layarilah website http://www.azizcfpx.com...

Quote:
Pelajarilah Ilmu Asas Perancangan Kewangan yang betul. Ketahuilah rahsia
dan pelajarilah teknik untuk melupuskan hutang dengan berkesan,
pelajarilah kaedah menjana perolehan dan pendapatan dari hutang anda. Anda
mempunyai impian untuk memiliki rumah mewah? Kereta mewah, bercuti keluar
negara dan sebagainya. Pelajarilah teknik perancangan kewangan yang betul
untuk mencapai impian anda. Ini adalah satu proses dan ilmu sepanjang
hayat.

Petikan: "Berjuta umat khususnya orang Melayu gagal menyimpan dan
kehidupan lebih teruk drpd kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.
Lagi tinggi ijazah seseorang, lagi banyak bebanan yg dipikul. Budak di
kampong yg hanya menghabiskan masa di kedai kopi lebih menikmati
kehidupan. MEREKA BEBAS HUTANG. Apakah lebih tinggi pelajaran seseorang
itu, menjadikannya lebih bodoh? Ibubapa menyuruh kita menyimpan tetapi
kenapa mereka tidak mengajarnya? Asas dalam kewangan adalah simpanan. Itu
basic. Tapi kenapa orang tak buat? Inilah tujuan utama Model AJIT

Agenda Utama Bengkel
• Asas Perancangan Kewangan
• Teknik dan Kaedah Pelupusan / Penyelesaian Hutang

o Penstrukturan Semula Hutang
o Teknik Menjana Perolehan / Pendapatan dari Hutang
o Teknik mengelak dan merendahkan kadar faedah (interest)
o Teknik Pengurusan Aliran Tunai / Perbankan (Cashflow Management)
o Penyediaan Platform / Modal
o Melupus / Menyelesaikan hutang
o Penstabilan Kewangan Peribadi

Aturcara seminar:

2.30-3.00 ptg : Pendaftaran Peserta
3.00-3.25 ptg : Pengenalan dan Kata-kata aluan
3.30-5.00 ptg : Ceramah oleh Aziz Ibrahim (fasa 1)
5.00-5.30 ptg : Minum petang/Solat Asar
5.30-7.00 ptg : Ceramah oleh Aziz Ibrahim (fasa 2)
7.00-7.15 ptg : Penutup/Book Signning

Profile Aziz CFP
Berumur 43 tahun, mempunyai 2 cahayamata, rakyat Malaysia pertama
dilesenkan sebagai Perancang Kewangan/Penasihat Pelaburan oleh Suruhanjaya
Sekuriti M'sia.Lulusan Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan dari
California State University,Fresno, beliau adalah pemegang Post-Graduate
Dip.In Public Administration, Institut Tadbiran Awam Negara(INTAN) Bkt
Kiara, Kuala Lumpur. Mempunyai lebih 18 thn pengalaman dlm pelbagai bidang
dan industri seperti perbankan, pasaran saham, komoditi, usahawan, Pegawai
Tadbir dan Diplomatik (PTD) di Kementerian Luar Negeri, Setiausaha Sulit
Kanan kepada Menteri dan Ketua Unit pemasaran/penceramah Perancangan
Kewangan di sebuah syarikat pengurus dana terbesar di Malaysia.


Monday, 2-Feb-2009 06:57 Email | Share | | Bookmark
Submit assignment...siappp!

Kali ni entry utk submit assignment.... , mcm x biasa la pulak sbb selama ni asik2 saya je yg kasik assignment kat student..but, kali ni...kena tagg la pulak from my cyber fren..our lovely kak baayah....anyway, tqvm coz want me to complete this task to know better each other......so..jom layannn my hasil assignment ni...

Peraturan nya:-

1. Copy badge "2008 Cute's 3logger Award" di bwh untuk diletakkan di blog anda.
2. Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda -
Kak baayah yang bagi..
3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya (anda di-tag)




The 10 things u should know abt me....

1. Tak boleh "hidup" tanpa 3 barang...laptop,handphone,jam...Addicted with INTERNET....tak boleh bayang mcmana kalo x leh acces internet.....cthnya kalo kat opis connection internet tak ok, mau je rasa balik umahsbb mcm x tentu arah x oley buat keja...padahal keja lai manyak je yg x perlukan guna internet huhuhu...
2. Mempunyai koleksi hampir 200 buah novel...suka membaca tapi ambil masa yg lama utk habiskan satu2 novel...kalo boleh jgn langsung la lalu dekat kedai buku ke or stall yg jual novel..mesti beli gak walaupun satu..(jrg sgtla sat...biasanya 2 bijik atau lebih... )
3. Amat cerewat drpd segi kebersihan dan kekemasan tempat...tak kira la kat umah ke, dalam keta, kat workstation kat ofis ke..even jeling2 gak kalo kat umah orang... . Boleh jd stress kalo keadaan sekeliling bersepah2....Kalo nak tgk saya tak duduk diam langsung is..when i'm at home..ada je keja umah yang nak mesti buat...kdg2 saya pun "penat" dgn diri sendiri...tapi...puas hati....
4. Particular type...kalo wat keja apa2 mesti nk sepuas hati..in term of kualiti hasilnya,sanggup abiskan masa berjam2 utk satu2 keja asalkan PUAS.....
5. Suka memasak..cuba apa saje resepi (tapi belum tentu sedap kut...huhuhu ), suka menjamu kwn2 dan etamu yang dtg keumah..rasa bersalah sgt2 kalo tamu dtg umah x de masak apa2...dan saya tak berkira kalo soal makan...x suka menjahit...rasa mcm lama sgt nk siap satu baju...boleh boring menunggu baju siap, baik beli je..
6. Suka pada kanak2...boleh layan depa seharian pun tak per...
7. Pantang ada masa, nk pegi bercuti je..wlaupun kdg2 budget x mengizinkan, tapi buat derkkk je..pegi juga... , setakat dlm Malaysia dah hampir abis round..luar Malaysia dah sampai 2-3 tempat...(next destinasi....tunggu!... )
8. Saiz kasut 9, amat payah nk carik kasut yg sesuai sbb tu kalo x de niat nk beli kasut tapi dah terjumpa saiznya..saya mesti beli jugakk...
9. Kamera - mula gak dh ketagih sehinggakan dah boleh campur lagi satu item mcm kat dlm list no 1 kat atas (i'm love to snap picture but i'm not a pro photographer... )..mujur hubby saya boleh bertahan dgn sikap saya yang selalu suruh dia "STOP kejap yangg..nk amik gambo" even dia tgh driving...
10. Rabun sebenarnya tp x penah pakai spek mata sbb x sesuai, kalo pakai spek juga akan sakit2 kepala boleh jd migrain gitu...start sedar rabun terus pakai contact lense


Okehhh...siappp!...
Next 10 people that i would like to tag is...

1. Mamasya
2. Biena
3. Nana
4. Teacher Anna
5. Fiza
6. Nurul
7. Admansyah
8. Naa
9. Momma Farah
10. Kak Jue

Hope sudi2kanlah menjawab tag yer..



Babai..to be cont ehh....


Saturday, 31-Jan-2009 18:45 Email | Share | | Bookmark
Yours, Mine and Ours....

Lokasi : PD Santuary Resort
Date : 26 Jan 09


Ni last entry utk Januari 09, cepat masa berlalu...dah nk masuk Februari 09...Entry ni adalah piccas yg disnap ketika abis majlis bertunang tempohari...aft the majlis,kami bertolak balik melencong ke PD. Excelli nk lepak kat A-Famosa resort, tapi tarak rezeki..semua full house dahh..CNY kan long weekend...nak main pakai terjah je mmg x dapek la nk ada bilik kosong...huhuhuhu

Alkisahnya di PD pun sama la..tapi mujur..mujur..n mujur la ada gak rezki bilik kosong utk kami..tapi, mak aiii...jauhnya dekat sempadan melaka ( ahakks...padahal kami pun br kluar dr melaka..umphh..nasib..nasib..)...here, at PD Scantuary Resort.....( biasa je tempat ni...boleh le bg 3 bintang jer... )...x kisah la..asalkan kami dpt restkan diri satu mlm je...b4 balik KL semula...


Suasana waktu malam disini...Ni apartment yg kami stay...tasik depan ni bole main kayak..


Xtvt wajib kalo bercuti..apa lagi main airr la...kali ni seronok duk snap piccas all the hot papa yg duk melayan anak2...




Saturday, 31-Jan-2009 18:00 Email | Share | | Bookmark
She said yesss....

Majlis Pertunangan
Date : 25 Jan 09
Lokasi : Astana Raja, Rembau N9


CNY kami mmg ada program besar...rombongan drpd Pantai Timur menerjah ke Astana Raja, Rembau untuk menyempurnakan sebuah majlis pertunangan. Alhamdulillah, semuanya dah selesai spt yg dirancangkan walaupun ada sedikit halangan ( majlis bermula tidak tepat pada waktu yg dirancang kerana berlakunya masalah kesesakan lalulintas yang agak kritikal di highway )


Kepada pasangan Khusairie (aka abg chik) dan Mashafiza, semoga berbahagia hendaknya...


Hantaran...


Dayang-dayang pembawa hantaran....cuba teka, yang mana masih solo dan yan mana dah berpunya...ahakss..huhuhu


Bersama ahli keluarga besar kami...

Quote:
- Konvoi untuk majlis bertunang ni saja dah hampir 10 bijik kenderaan....
- Ini adalah pasangan bertunang yang ke 6 dlm keluarga besar yang diketahui..( mungkn ada gak yg bertunang senyap2...), mak aiii....ramainya yg bakal naik pelamin tahun ni....budget..budget....


[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net