My wonderful world....
Yus Fida
[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]
Friday, 2-Jan-2009 03:00 Email | Share | | Bookmark
Let's remember together..Pulau Mutiara (day 2 till day 4..)

Selamat Tahun Baru....semoga kedatangan tahun baru 2009 lebih memberikan kita ruang untuk lebih maju dan memperbaiki kelemahan diri yang lalu....Bagi saya, setiap kali kedatangan tahun baru memang mengundang memori yang tidak akan dilupakan dalam hidup....Sebab apa ya?...1 Januari adalah ulangtahun my prescious one..My Inas Fansuri Bt Yusnazre...(ada entry khas...tunggu erkk.)...sgt teruja dan bahagia bila mengenangkan nya.....

Date : 12-14 Dec 08
Location : Sekitar Pulau Mutiara - Gurney Drive & Night Market at Batu Feringghi


Ok..b4 nk jengah entry2 lain..(ishh, apa manyak sgt entry ni.. ), ni nk smbg entry kami pegi holiday br2 ni...maaf la lmbt skit update yg seterusnya sbb seminggu dua ni byk juga komitmen sana-sini...(mesti byk moments yg disnap,,, )...

After singgah satu mlm kat BMLR br2 ni...kami pun teruskan destinasi kedua ke Pulau Mutiara. Saya x penah lagi sampai kesini kalo semata2 nk berjalan2 makan angin...(kalo b4 this dtg pulau ni sbb kenduri ada la..)...So,this time mmg nk luangkan ms utk pegi ketempat2 tertentu.....(thanks a lot to bro Jeff sbb byk info dpt dr fp dia....tqvm again...!..)..



From BMLR x jauh..it just take 30 min to sampai nmpk bridge ni...Decide msk ikut jambatan Pulau Pinang ni..bayo tol RM7 ...bole snap pic dr dlm keta je..lagi pun tgh ada construction apa tah kat sini...dari jauh dah nmpak kemajuan negeri ni....cantik.... (thanks a lot to our fren Mr Badd sbb sudi byk kali jd penunjuk arah jln..)

Sampai je terus check in dulu kat Naza Hotel (info dr entry Kak Baayah...thanks too...),




view from our room...cantik ke tak view ni?....

Rest kejap sejam dua n decide nk amik angin kat area Gurney Drive....mujur x susah nk sampai sini....


Ramai orang kat sini dan cukup happening...mungkin satu perkara yg x dpt nk nafikan pemandangan jauh ke laut yang sungguh cantik...cuaca yang baik...cuma yang agak pening skit psl parking keta sini la...


Dpt seminit masa pegi dekat ngan tembok kat tepi ni...dpt close up pic ni...


Pastu rs nk basahkan tekak minum2....jom jengah apa yg ada kat gerai2 di Persiaran Gurney ni...



Lepas tu...drpd info yg kami dpt drpd penyambut tetamu hotel...mlm bole pegi area Batu Feringghi, sbb ada night market situ...bole la kalo nk crk souvenir....so kami kesana...jom layan piccas...

B4 nk shopping souvenir kat Night Market tu, kami decided dinner dulu kat kedai makan ni, tapi kan....lama bangat kena nunggu..its getting 45 min baru foodies siap dihidang...Aduhh!, lapar x yah ckpla...my Inas dan mula gelisah n mengamuk....lar haiii....


Rupanya Batu Feringghi ni lagi happening.... ramai giloss org kat sini, kebanyakanya pelancong sbb ni area resort n hotel...sbb kami kesini dah hampir ke mlm so view x brp nmpk clear la...gerai2 yg ada kat night market ni sempoi jer tapi banyak tuk brg2 mcm2 ada....seronok gak...mujur My Inas mood baik..so dpt la ibu n ayah lama2 skit cuci mata n telek2 brg... , saya ada la 2-3 jenis brg just for souvenir utk dibawa balik..hubby lak mcm biasa, leka memilih CD yang hanya beharga RM4 sekeping... (artis luar punya CD yer...)

Dah near 11:30pm..kami balik hotel for resting aft a whole day jln2...penat tok sah ckp la....

Gud nite n sleep tight....zzzzzz.....

to be continue next entry lak.....


Saturday, 20-Dec-2008 15:20 Email | Share | | Bookmark
Making memories of Us..-Bukit Merah Laketown Resort (Day 1 & 2)

Date: 11 & 12 Dec 08
Lokasi : Bukit Merah Laketown Resort


Sampai juga akhirnya disini...Ini adalh destinasi pertama kami utk sesi bercuti kali ni..setelah lebih kurang 7 jam perjalanan, (bertolak sharp 9am sampai 4pm) dgn 2 kali berenti kat R&R temerloh for breakfast n R&R mana tah satu lagi for lunch (x perasaan signboard sbb time tu ujan teramat la lebatnya) ...Fuhh...boring jugak la duk lama dlm keta especially for my Inas...





Sampai hotel (excelli studio room apartment-booking thru intenet), ok la tempat ni..mujur cuti skolah so ramai gak la yang stay sini..kalo x mcm takut jugak sbb rupanya BMLR ni luas dan sunyi rupanya....ermm...cuma saya rasa servisnya kurenggg sikit kut.. arhhh!, x pe la...x mengharapkan layanan istimewa pun....My Inas dh mula bising sbb msk je lobby terus nmpk swimming pool...



After getting rest 1h...kami mula nk kluar bersiar2 kat kwsn BMLR ni...menghala ke lokasi WaterPark.Kami tak bercadang pun utk masuk ke Wterpark ni sbb bimbang x cukup masa...So, kami decide utk luangkan masa bersiar2 sajer.. Mujur cuaca sgt baik...so, mula dah la bz with my Mr Sony... ..view kat tasik ni sgt cantik...sambil hubby n my Inas asyik duk nengok org memancing, saya tak lepas peluang utk merakamkan apa sahaja yang dirasakan menarik utk dikenang....ramai org berjln2 ambil angin bersama family...dan byk xtvt yg bleh dibuat disini....sgt sesuai sekiranya dtg bersama satu family yg besar dan menghabiskan cuti disini....




gerai2 jualan mcm2 pun ada, terserempak dgn...emmm..what we call ehh.-> pelukis jalanan kot...teringin minta that guy lakarkan gambo my Inas....RM15 ok la!!...



b4 balik hotel, kami ada gak round2 area luar BMLR ni..x de apa pun, seolah bandar mati...da kg kat luar nun....ingatkan nk la pekena milo panas ke sambil makan roti canai ker..but..tarakkkk...

Okehh...next day ke destinasi lain pulak..x puas lagi ni.. , kali ni ONE GO AT ONE TIME....layann jer la...(tunggu ehh next entry kita cont...)



Tuesday, 16-Dec-2008 17:23 Email | Share | | Bookmark
A budding friendship..

Date : 10 Dec 08
Lokasi : Secret Recipe


Hari ni mai keja lak ....esok lusa cuti sampai hujung minggu ( citer pi holiday tunggu next entry...), but...mood keja tetap terganggu....ishhh! rs jiwa kacau sungguh la…...so kami pakat2 nk lunch kat luar hr ni, destinasinya ialah Secret Recipe. Nak merasa menu Tom Yam Kung yang konon katanya sedap bangatt tu....jommmm!



Tgk tu...besarnya mangkuk masing2 ...satu order mcm bole share berdua, mmg pun kami round the table menu yg diorder ni...maknanya kami seme dpt merasa serba sikit menu yg ada ni...best kan....-> Sharing is Caring ye takkk?...

Lagipun...x lama lagi our fren yg sorang ni dah x leh sama2 kuar ngan kita dah...hope dia success di tempat keja baru...we’ll miss u Miss Yaya.....

Quote:
Maaf..kualiti gambar besor tu kurang memuaskan....


Tuesday, 16-Dec-2008 16:12 Email | Share | | Bookmark
Highlight of my day...

Date : 9 dec 08
Lokasi : Merata-rata......


Hari ni cuti lagi....so, dh plan awal2 dah...pg2 htr my Inas pi taska n kami nk spend time together...ada a few things yg kami buat hr ni...jomm share piccas....

1. Breakfast
Suka dtg sini sbb servis cepat. Hr ni kami order roti canai...biasa2 jugak suka order makan set ayam tandori... , ramai org lorrrr....



2. Bowling
Lama sungguh tak main bowling ni....so hr ni nk lepaskan gian membaling la...nk kata terorr sgt..-> mmg x teror apa pun.... , asal bola x terkebelakang dh ler... ...msk longkang tu kira biasa laaa.....yang lebihnya gelak dan gelak dan gelak jer.....



3. Movie
Nak tengok wayang lak...memula nk nengok Antto Fighter tu tapi bila tgk masa tayangan x sesuai...change mind tgk -> LOS N FUN....best citer ni, elok la buat terapi kepala yg sarat2 sebelum ni....( excelli mmg semua citer yg ada kena mengena dgn Afdlin Shauki kami sukaaa...)sambil tgk sambil nguyah pop corn.....



4. Lunch
Kluar wayang...singgah surau jap for solat zohor than...rasa lapar la pulakkk, so decide move to EC Mall sbb nk lunch kat Restoran Black Canyon ...ni antara restoran fav kami...harganya mahal sikit tapi x kisah la..asal foodies sini sedapppp!



Siap makan...tgk jammm, lar hai..dh near 4 pm...sat lg at 5pm kena amik my Inas dah kat taska...Untuk sehari ini...terima kasih kepada hubby yang sudi melayan saya.....


" Simple pleasures are priceless treasure"



Thursday, 4-Dec-2008 15:02 Email | Share | | Bookmark
be calm n cool....

Lately seminggu dua ni....mmg mcm maleh sgt nk update n3...bukannya x de koleksi piccas baru, bukannya x de masa terluang...bukannya laptop/pc ada problem..tapinya...jommm...check it out...

1. not confortable with surrounding...
hujan itu satu rahmat..., kita biasa dgr orang cakap mcm ni...alhamdulillah. But bile jengah pada keadaan skrg ni, banjir ada melanda bbrp tmpt tertentu....mmg rs x selesa. Saya tidak la terlibat secara langsung mahupun tak langsung dalam acara banjir ni..tapi turut juga ada merasai ketidak selesaan itu apatah lagi pada mereka yang menjadi mangsa banjir...last week, berkesempatan blk kg hubby jap, so sempat la merasa "sikit" ketidak selesaan banjir ni...owhhh!..what is coincidence.... , nk gi trip long distance pun x brp seronok kalo musim tengkujuh hujan cenggini...kain baju lak x brp "cantik" keringnya....sabar...sabar....sabar je la...




depan laman umah MIL...


tengok lah gelagat anak sedara belah hubby-> Ain dan Apid duk syok main air...eiii, x dengar ckp budak berdua ni..kang demam susah lak....ishhh!....


time2 sejuk ujan cenggini mmg perut sokmo la lapor nya....best bangat bila dpt layan bubur jagung n jumpa lak ada org jual buah nangka ni...sambil2 ratah ikan celup tepung nih...so layannnn.....

2. membilang hari...
x sabar nk bercuti...excelli i'm so in need to go holiday....lately, keja ada skit memeningkan...there is a lot of work yang done but memenatkan ( biasa kan, mana ada keja yang senang lenang jer..) plus pulak ngan "mcm2 rules" baru yg MUST follow...this time semester break tersangat la singkatnya, pulak tu bagi mcm saya yg kena ngajar 2-3 alam ni (byk program) lagi la x terasanya rest sikit volume suara drpd give lecture to student...bole kata stress keja dah tahap gaban nih... ,so repeated again..i'mso in need to go holidays... mmg resmi ujung2 thn cenggini time utk habiskan cuti...(kali ni decide 3 hr je carry fwd cuti ke next year)...insyallah, aft raya haji dah ada plan n book resort for holidays...bercuti sampai hujung thn...awal thn 2009 br msk keja balik.....owhhh!...seronoknya...hope, everything will be ok as if plan...nnt erkk..check n visit next entry kami p bercuti....(keja tetap kena keja...rezeki alhamdulillah)


duk membilang hari nk bercuti...tp keja x abis2 lagi...umphhh!...waaaaaaa......

Quote:
10 Sebab Anda Gagal Menyelesaikan Tugasan Di Tempat Kerja Dengan Baik

Anda mungkin pernah mengalami masalah tidak dapat menyelesaikan tugasan
yang diberikan oleh ketua dengan baik. Cuba anda semak kembali apakah
faktor-faktor yang menjadi punca masalah anda itu, semoga dengan ini anda
dapat mencari jalan penyelesaian bagi masalah anda itu.

1. Terlalu banyak gangguan
Berdasarkan kajian yang telah dibuat, antara gangguan yang sering berlaku
di tempat kerja
ialah mesyuarat yang tak dirancang, panggilan telefon, suasana bising dan
sebagainya.

2. Anda tidak mempunyai sumber yang lengkap.
Seumpama tukang masak yang memerlukan sudip dan kelengkapan memasak yang
lain,
begitu jugalah dengan pekerja yang memerlukan maklumat dan kelengkapan
kerja seperti
komputer dan data-data yang diperlukan untuk menghasilkan kerja yang
memuaskan dan tepat pada masanya.

3. Anda tidak tahu apa yang hendak dilakukan.
Menurut Clayton Warholm, seorang pakar di dalam komunikasi di tempat
kerja, terdapat dua punca pekerja tidak mahir dalam melakukan kerja
mereka. Samada tugasan yang diberikan itu tidak dijelaskan secara
terperinci oleh ketua ( tidak tahu apa hendak dibuat) ataupun pekerja itu
tidak dilatih dengan baik ( anda tidak tahu bagaimana untuk melakukannya).

4. Anda mempunyai terlalu banyak tugasan
Sesetengah orang mempunyai terlalu banyak kerja yang tidak mungkin dapat
disiapkan walaupun terpaksa bekerja 24 jam sehari selama 7 hari seminggu.
Perkara ini biasa berlaku dalam mana-mana organisasi yang mempunyai
pekerja yang sedikit. Akibatnya, kekecewaan akan berlaku apabila anda
tidak dapat menyiapkan tugas kerana tidak mungkin akan dapat melakukannya.

5. Anda tiada kemahiran menguruskan masa.
Pekerja yang mempunyai kemahiran ini melakukan apa yang paling penting
tetapi sebaliknya
pula bagi yang lemah pengurusan masanya melakukan apa yang dilihatnya
senang dan menyeronokkan.

6. Anda seorang yang suka bertangguh.
Kenapa harus menunggu esok jika perkara itu boleh dilakukan hari ini? Anda
mungkin menangguhkan
sesuatu kerja itu kerana anda khuatir hasil kerja anda itu tidak memuaskan
hati. Sebagai contoh, sekiranya anda takutkan kegagalan dan khuatir akan
menghasilkan kerja yang kurang bagus, maka anda akan membuka peluang untuk
anda mengelak daripada melakukan apa-apa. Walaupun anda sebolehnya
inginkan kesempurnaan dalam setiap hasil tugas yang anda lakukan, tetapi
bos ataupun client anda lebih melihat kepada kerja yang kurang sempurna
daripada anda tidak melakukan langsung kerja tersebut.

7. Anda rasa tidak dihargai
Sekiranya anda merasakan diri anda tidak dihargai ataupun anda memperolehi
gaji yang tidak setimpal dengan kerja yang anda lakukan, maka anda mungkin
tidak dapat memberikan 100% komitmen dalam kerjaya yang anda ceburi.
Secara sedar ataupun tidak kebanyakan pekerja cuba untuk menyeimbangkan
antara ‘memberi dan diberi’ antara mereka dan majikan. Mereka akan
melakukan kerja berdasarkan kepuasan hati mereka terhadap majikan. Pekerja
yang merasakan mereka tidak dihargai akan menjadi kurang berusaha, kerap
mengambil cuti, cuai dan sebagainya.

8. Keutamaan syarikat yang bertukar-tukar.
Anda sedang menyiapkan projek A, tetapi tiba-tiba majikan anda mengarahkan
supaya anda meninggalkan seketika projek A tersebut dan memberikan tumpuan
kepada projek B. Apabila perkara ini berlaku, anda akan berfikir bahawa
anda tidak menyelesaikan tugas anda, tetapi majikan anda berfikir
sebaliknya. Setengah orang adalah flexible dan senang untuk serasi dengan
arahan yang baru dan teruja untuk melakukan tugas yang baru tetapi ada
juga sesetengah orang yang akan merasa kecewa apabila tidak dapat
menyiapkan sesuatu projek. Jika anda adalah orang yang kedua seperti
disebutkan tadi dan bekerja di dalam industri yang sepanjang masa akan
berlaku perubahan, maka anda perlu mempertimbangkan untuk menukar kerjaya
anda.

9. Anda ‘Burned out’
Merujuk kepada website American Psychological Association, burnout ialah
keletihan emosi yang disebabkan oleh tekanan yang teruk di tempat kerja.
Ia mungkin kerana suasana tempat kerja yang negatif seperti pekerjanya
sering bermusuh antara satu sama lain, tertekan dengan deadline yang
ketat, jangkaan dan harapan yang terlalu tinggi terhadap sesuatu perkara,
kerisauan dan melakukan kerja yang tidak sepadan dengan kemampuan. Kesemua
ini adalah antara sebab dan punca berlakunya tekanan jantung dan
sakit-sakit yang lain.

10. Ganjaran bagi tugasan yang telah anda siapkan.
Anda mungkin seorang yang hebat kerana dapat menyiapkan tugas sebelum
ataupun tepat pada masanya. Namun peliknya, kebanyakan organisasi
menghadiahkan pekerja yang rajin dan bekerja keras itu dengan tambahan
kerja yang lebih banyak menggantikan bonus atau faedah yang lain.
Sekiranya perkara ini berlaku di dalam organisasi anda, tidak mustahil
anda akan merasakan tidak termotivasi untuk bekerja dengan lebih
keras.


3. jiwa kacau....
bila sekeliling x selesa...keja lak sokmo2 balik memenatkan jer..apa lagi..."jiwa kacau" la sikit.... , but..alhamdulillah....dapat dihandle dgn baik..msh lagi under control pada org2 sekeliling especially to all my love....( tu yg kasik alasan kat hubby perlukan saya pi holiday....elehh, alasan la tu... ). Ni pun in my mind....this week is the best time to "servis" umah again setelah lbh 3 minggu asik2 x de kat umah je weekend...but, nampk gayanya mcm x kesampaian jer niat kali sbbnya...esok lusa dah ada tamu yg confirm nk dtg umah.....(ermm..isnin dh raya haji...x de prepare apa pun nih.. )..nmpk gayanya mmg mlm raya dah bertandang umah my parents la...(jgn x cukup rest n migrain lagi udah ler....adoiii... )



My lovely Inas mlm tadi...demam agak tinggi, x de selera makan...x mau main n gelak sekalipun...puas juga pujuk2 makan alas perut dia utk bagi ubat...mlm mcm gelisah je x bole tido...kesian sungguh ibu...ayah pun bersengkang mata duk monitor Inas... rasa mcm perlu EL je hr ni but x jd sbb today hubby off day..so, saya pegi keja mcm biasa but...x de quality sgt juga sbb my mind still melekat kat umah...teringat my Inas yang demam n x aktif tu....


Inas...cepat la sembuh, nk tgk Inas gelak n senyum semula mcm ni kat ibu n ayah....Inassss..



[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net